Connie Heitmann

Ateljé Heitmann Gadderås, Ryets Väg 21, Orrefors. Där natur och landskap alltid ligger som en konstant inspirationskälla för Connie Heitmann, har hon två olika sätt att bearbeta det: en klassisk detaljorienterad figurativ och en mer abstrakt stil med breda penseldrag. Ja, i själva verket kan man prata om minst två till beroende på teknik: olje- och akrylmålning, akvarell eller blandade tekniker.

Material/Tekniker

Vägbeskrivning

Kommer ni från Orrefors tar du Gadderåsvägen till Gadderås. Kör genom Gadderås mot Sigislaryd. Det är det sista hus på vänster sida innan skogen.

Hitta hit

Verk av Connie Heitmann

Mer om Connie Heitmann

Där natur och landskap alltid ligger som en konstant inspirationskälla för Connie Heitmann, har hon två olika sätt att bearbeta det: en klassisk detaljorienterad figurativ och en mer abstrakt stil med breda penseldrag. Ja, i själva verket kan man prata om minst två till beroende på teknik: olje- och akrylmålning, akvarell eller blandade tekniker.

Akvarellmålning baseras på vatten med lätta, ljusa och hel- eller halvtransparenta färglager som resultat. Connie Heitmann använder akvarellen för att återge det vibrerande ljuset, himlen och själva vattnet. Sjöar, vattendrag och hav. Akrylmålningens texturegenskaper används för att ge färgen en nästan materiell karaktär – rå, kantig och grov som i en relief. Blandtekniken är ett resultat av de båda uttrycken.

Tittar man på de klassiska figurativa bilderna, har Connie Heitmann en förkärlek för blommor och fåglar. Vallmo i frökapsel eller i full blom med de karakteristiska ljusröda kronbladen. Vi kan se blomman på nära håll så att den liknar en liten kvällssol, eller så kan vi se den lite på avstånd med grupper av blommor samlade på smala gröna stjälkar. När det gäller fåglarna är det inte de vanliga iögonfallande fåglarna som intresserar henne. Nej, det är verkligen skarven! En fågel som inte är speciellt vacker i vanlig mening, men som bär på en urgammal stolthet, som Connie Heitmann har fallit för.

I bilderna som domineras av breda penseldrag handlar det inte om att återge den exakta verkligheten. Istället koncentrerar Connie Heitmann sig på att återge sina personliga och intuitiva intryck av naturen och landskapet. När det gäller akvareller återspeglas dessa ofta i flyktiga bilder, där de snabba penselspåren beskriver träd, häckar, blommor och andra växter. Dessa bilder är ofta två- eller tredelade med markerade horisontlinjer och de olika jordlagren på åkrar och ängar.

Målningarna har samma indelning, men här är det texturegenskaperna som dominerar: kraftfulla vertikala och lutande linjer som bildligt återger sädesslag eller vass, breda streck återger himlen, uttrycksfulla tumultiga penseldrag som imiterar svepande vindar. Connie Heitmann lyckas också utnyttja oljemålningens förmåga med många färglager, så bilderna här blir rika på både subtila färgövergångar och texturdjup.

Om man ska karakterisera Connie Heitmanns bildvärld i ett ord måste det vara empati. Hon har förmågan att titta på ett ämne med nya ögon. Som att se ett träd, en blomma eller havet för första gången. Sedan kan hon få färger och former att vibrera framför våra ögon så att vi känner närvaron och den konstnärliga koncentrationen. Och gör oss tacksamma för naturen vi lever i.”

Af Tom Jørgensen, kunstanmelder ved Jyllands Posten, redaktør af Kunstavisen, Danmark, juni 2020
(Översatt av Ann-Christin Bayard)