Samlingsutställning

Ådala bruk, Ilingetorp, Torsås

Ådala bruk ligger ut med Torsåsån längs den gamla häradsvägen västerut från Torsås i byn Ilingetorp. Besökaren möts av en vacker kulturhistorisk miljö med bruket på ena sidan i sluttningen ner mot ån och på andra sidan två tidstypiska mangårdsbyggnader. En faluröd från ca 1850 och en gulmålad med ”Torsåspanel” från ca 1885.

Ådala bruk ska ha startat som Ådala bryggeri runt 1870 och blev senare Ådala bryggeri & mineralvattenfabrik med ett 40-tal anställda på 1940-talet.
Bryggeriet såldes och lades ner och 1945 startade Svenska AB Pektin istället tillverkning av produkter som pektin till sylt, betonghålsten och bakelit. Ådala bryggeri blev under den här tiden Ådala bruk.

1966 började Ådala användas som mekanisk verkstad. Bruket är i privat ägo och för tillfället finns ingen verksamhet i lokalerna.
Industriarkitekturen i 1920/30-talsstil med det röda teglet och sina många fönster är en unikt kulturmiljö i Torsås kommun.

Torsåspanel och Södermöreknut
Torsåspanelen är ett tydligt regionalt särdrag som finns just i denna trakt. Den kännetecknas av ljusmålad, släthyvlad träpanel, ofta både stående och liggande, ofta kombinerad med viss “snickarglädje”.

Ibland övergår fönsterfodren i en trekant över fönstren. Ibland är Torsåspanelen också kombinerad med den regionala Södermöreknuten, där knutlådan har försetts med en rundstav i hörnan mellan knutbrädorna. Dessa särdrag förekommer både på små (fattiga) och stora (rikare) hus.

Adress:

Ilingetorp, 385 91 Torsås
GPS: 56°24’56.6”N 15°58’42.5”E

Hitta med Google Maps